Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΚΑΚΗΣ (3)

Η "ΚΥΡΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΠΑΠΟΥΤΣΙ".
Η "Κυρά της Ρω" και το "Παπούτσι Μούγερ" είναι τα πανελληνίως γνωστότερα εικαστικά έργα του Δημήτρη Ρικάκη, αν και ο ίδιος δεν έγινε ποτέ ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός τους.


Την "Κυρά της Ρω" ζωγράφισε Ρικάκης το 1984, για να κοσμήσει το εξώφυλλο του ημερολογίου τοίχου που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας για το έτος 1985, με θέμα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

.
Η εφημερίδα "Η Καθημερινή" στο ένθετο "Επτά Ημέρες" της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 1996, που ήταν αφιερωμένο στο Καστελλόριζο, χρησιμοποίησε ως εξώφυλλο το εν λόγω έργο του Δημήτρη Ρικάκη.

Το αρχικό σχέδιο του Ρικάκη και η σημερινή μακέτα στην είσοδο του καταστήματος Μούγερ.
. .
Ως σχεδιαστής - διαφημιστής, ο Δημήτρης Ρικάκης, εργάστηκε κατά τη δεκαετία του '60. Το διασημότερο δε από τα διαφημιστικά του σχέδια ήταν του περίφημου παπουτσιού του οίκου Μούγερ. Ωστόσο, ο ίδιος δεν καμάρωσε ποτέ γι' αυτό και γενικότερα για το έργο του στο χώρο της διαφήμισης, για λόγους... συνείδησης!


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΘ' ΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ - ΕΚΔΟΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: